Resepi masakan bihun sup utara

1:20 PTG Edit This 0 Comments »
ha sape tau n dah pekena ngan bihun sup utara ni mesti terliur kan
ok la ida nak peturun kan resepi ida kat korang
mane la tahu dah dekat nak raye ni mesti ade nak bukak open house n ade yang close house hahahah
sebab budjet lariiii anak buah ramai balik kg blanja besar ......
ok la kita start dengan bahan-bahan dia dulu ekkk

bahan-bahan dia
2 kg tulang hancur
2 kg daging hancur
1 kg daging biasa
1/2 kg paru-paru
1/2 kg perut
1 inci lengkuas
kulit kayu manis
3 bungkus sup tulang bunjut
bunga lawang
jintan manis
lada hitam
halia
garam kasar
serbuk perasa hilal
air
bawang merah
bawang putih

bahan-bahan untuk celur bihun
bihun
serbuk kunyit

bahan-bahan untuk hiasan
daun sup
daun bawang
bawang goreng
lobak masin or manis(digoreng terlebih dahulu dan dipotong kecil-kecil)

bahan-bahan sambal
cili kering
gula pasir'
gula melaka atau gula kabung
garam
cili sos

Cara masak
  1. Didihkan dulu air sebanyak separuh periuk
  2. Masukkan tulang, perut,paru-paru dan daging yang dipotong ke dalam periuk tadi dan dibiarkan masak sehingga empuk dalam masa 2 jam tanpa memasukkan garam dan sup bunjut. petua nak cepat empuk masukkan garpu atau sudu kedalam periuk tersebut.
  3. Daging dah empuk baru masukkan lada hitam, jintan manis ,garam kasar dan serbuk perasa hilal.
  4. Tumiskan bawang putih, bawang merah berserta halia kulit kayu manis, bunga lawang. goreng sampai kuning dan masukkan kedalam sup

ok nanti saye sambung ade klas la


0 ulasan: