sup utara
8:42 PG Edit This 1 Comment »
Ha kita sambung balik resepi yang tertangguh haritu.
Resepi Bihun Sup Utara
Bahan-bahan sup: untuk 10 0rang
1 kg tulang
1½ kg daging
½ kg daging cincang
Kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
buah pelaga
2 suduLada hitam
½ sudu Lada putih
2 uncang sup bunjut tulang
Garam kasar
Halia
Lengkuas
Serai( jika perlu)
Jintan manis
Serbuk perasa
Bahan-bahan tumis
Minyak
20 ulas Bawang merah (dipotong nipis)
10 ulas bawang putih(dipotong nipis)
Kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Halia( dipotong nipis-nipis)
Bahan-bahan untuk sambal
1 ulas bawang bawang besar
RM 1 Cili kering ( dibelnder bersama bawang besar)
Gula kabung
Gula putih
Garam
Sos cili
2 ulas Bawang putih
4 ulas Bawang merah
Bahan-bahan untuk hiasan
Daun bawang
Daun sup
Lobak masin atau lobak manis(digoreng n tos)
Bawang goreng
Cara-cara memasak
1. Sediakan periuk dan masukkan setengah periuk dengan diisi air biarkan ia mendidih dan masukkan tulang dang daging yang dipotong.
2. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang jintan manis lada hitam dan masukkan sudu atau garpu kedalam [periuk supaya daging cepat empuk.
3. Biarkan daging direbus sehingga empuk selama 4 jam. Baru masukkan garam kasar sehingga secukup rasa.
4. Tumis bawang putih , bawang merah bunga cengkih , bunga lawang,kayu manis dan halis sehingga naik baud an kuning-kuningan dan masukkan kedalam sup yang dimasak bersama dengan minyak yang ditumis tadi.
Masak sambal
1. Tumiskan bawang putih dan bawang merah. Masukkan cili yang telah diblender tadi. Masak sehingga pecah minyak .
2. Kemudian masukkan gula, garam sili sos dan gula kabung. Sediap sedia untuk dihidangkan.
Cara menghias
1. Sediakan mangkuk masukkan bihun, sup tulang .
2. Masukkan daun bawang, daun sup m bawang goreng,lobak masin dan sambal yang telah dimasak keatas bihun.
3. Selamat mencuba.
Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan sila hubungi di talian 0122611052 atau ke email : asyeida@yahoo.com
asyeida@gmail.com
atau ke laman
friendster, myspace, tagged
untuk memberi komen
Resepi Bihun Sup Utara
Bahan-bahan sup: untuk 10 0rang
1 kg tulang
1½ kg daging
½ kg daging cincang
Kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
buah pelaga
2 suduLada hitam
½ sudu Lada putih
2 uncang sup bunjut tulang
Garam kasar
Halia
Lengkuas
Serai( jika perlu)
Jintan manis
Serbuk perasa
Bahan-bahan tumis
Minyak
20 ulas Bawang merah (dipotong nipis)
10 ulas bawang putih(dipotong nipis)
Kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Halia( dipotong nipis-nipis)
Bahan-bahan untuk sambal
1 ulas bawang bawang besar
RM 1 Cili kering ( dibelnder bersama bawang besar)
Gula kabung
Gula putih
Garam
Sos cili
2 ulas Bawang putih
4 ulas Bawang merah
Bahan-bahan untuk hiasan
Daun bawang
Daun sup
Lobak masin atau lobak manis(digoreng n tos)
Bawang goreng
Cara-cara memasak
1. Sediakan periuk dan masukkan setengah periuk dengan diisi air biarkan ia mendidih dan masukkan tulang dang daging yang dipotong.
2. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang jintan manis lada hitam dan masukkan sudu atau garpu kedalam [periuk supaya daging cepat empuk.
3. Biarkan daging direbus sehingga empuk selama 4 jam. Baru masukkan garam kasar sehingga secukup rasa.
4. Tumis bawang putih , bawang merah bunga cengkih , bunga lawang,kayu manis dan halis sehingga naik baud an kuning-kuningan dan masukkan kedalam sup yang dimasak bersama dengan minyak yang ditumis tadi.
Masak sambal
1. Tumiskan bawang putih dan bawang merah. Masukkan cili yang telah diblender tadi. Masak sehingga pecah minyak .
2. Kemudian masukkan gula, garam sili sos dan gula kabung. Sediap sedia untuk dihidangkan.
Cara menghias
1. Sediakan mangkuk masukkan bihun, sup tulang .
2. Masukkan daun bawang, daun sup m bawang goreng,lobak masin dan sambal yang telah dimasak keatas bihun.
3. Selamat mencuba.
Jika anda mempunyai sebarang pertanyaan sila hubungi di talian 0122611052 atau ke email : asyeida@yahoo.com
asyeida@gmail.com
atau ke laman
friendster, myspace, tagged
untuk memberi komen
1 ulasan:
what the..?? EHEHE
mls plak nk cube..keh4
Catat Ulasan